Gyufaláng: képek 1947 és 1948-ból

Mindig is érdekelt, hogyan látják a szereplőimet azok, akik olvasták a könyveimet. Ezért megkértem az örök és leghűségesebb bétaolvasómat Aurorát, hogy mutasson nekem képeket, amik a legjobban visszaadják azt, ahogyan ő látta a Gyufaláng két főszereplőjét.
Lent ezeket a képeket láthatjátok, illetve összeszedtem pár érdekességet Tamásról és Sándorról.
Lássuk is akkor a képeket.

Nemessy Sándor

Teljesen el tudom képzelni, hogy a fronton így festett. Az arcának kifejezése tartózkodó és elzárkózó, mégis határozott, ízig vérig az a tiszt, aki mindig is volt. Ami miatt kifejezettem tetszik Aurora képválasztása az az, hogy a szeméből szinte süt a rengeteg elmesélhetetlen esemény, amit a látott és túlélt.

Néhány érdekesség róla

Született: Budapesten, 1908. szeptember 23-án.
Szülei: idősebb Nemessy Sándor és Etel
Testvérei: húga Ilona és öccse Elek
Egyéb “családtagok”: a vörös, loncsos macska
Magassága, súlya: 176 cm, 80 kg körül
Megjelenése: magas, erőteljes felépítés
Szeme színe: mélykék
Haja színe: sötét barna, majdnem fekete, a halántékán ősz szálakkal

Katona dinasztiából származik, ezért nem meglepő az sem, hogy ő is katonai pályára lépett, mint a családjának férfi tagjai generációk óta. A háború alatt a tüzérségben szolgál, századosi rangig emelkedik, és hiába juthatna magasabb rangba is, annyira sosem érdekelte a katonai dicsőség és előmenetel, hogy többre vágyjon. Egyébként is, a magasabb rangok elérésénél mindig értékesebbnek tartotta az emberei életét, éppen ezért mindig az életben maradottak létszámában mérte a sikert, nem pedig a ranglétra fokain.

Egy jellegzetes idézet róla

(…) a százados arról beszélt, mennyire sajnálja, hogy nem teheti mindünknek lehetővé a hazatérést. De biztosított minket, amint teheti, a legtöbbünket haza fogja juttatni. Remegett a hangja, láttam rajta, hogy ő is a józan esze utolsó darabjaiba kapaszkodik. Sajnáltam az iszonyatos terhek miatt, amiket cipelt. (…)

Részlet a prológusból
Egy honvéd vallomása

Szép Tamás

Amikor megláttam ezt a képet, azonnal éreztem, hogy Aurora tökéletesen választott. Ez a kép mindent visszaad arról, ahogy Tamást elképzeltem. A szemén és az arca vonásain látszik az örök bizalmatlanság, azt is könnyedén elhisszük róla, hogy csak nagyon keveseket enged a bizalmába.

Néhány érdekesség róla

Született: Debrecenben, 1910. július 4-én.
Szülei: Szép Károly és Júlia
Testvére: nővére Lilla
Egyéb családtagok: egy háztartásban él velük a nagyanyja, Margó is
Magassága, súlya: 181 cm, valószínüleg 60 kg alatt
Megjelenése: magas, mégis vékony, inas felépítésű, nagyon sovány
Szeme színe: barna, de az egyikben látszik egy jellegzetes zöld cikkely
Haja színe: mézbarna

Tamás bizalmatlan alkat, nehezen nyílik meg az embereknek, egyetlen kivétel van ez alól, a századosa, Sándor. Neki nemcsak az őrmestere lesz a háború évei alatt, hanem a legjobb barátja és bizalmasa is. Bármit megtenne azért, hogy a százados túlélje a háborút, és visszatérhessen a korábbi életébe. Ennek ellenére a súlyos titkokba, amiket cipel, még Sándort sem avatja be.

Egy jellegzetes idézet róla

Igen, volt egy kedvence. Az őrmester. Elválaszthatatlan barátok voltak. Nem volt ebben semmi furcsa, sok ilyen eltéphetetlen köteléket edzett a háború. Az őrmester volt az a századosnak, ami ő nekünk. Ő tartotta benne a lelket, miatta tudta megőrizni a józan eszét. Ugyanaz a rendíthetetlen támasz volt neki, mint amit mi kerestünk benne.

Részlet a prológusból
Egy honvéd vallomása

Befejezésképp

Ha választanom kellene, hogy Sándort vagy Tamást kedvelem-e jobban a párosukból, nem tudnék dönteni köztük. Vannak helyzetek, amikben az egyiküket szeretem jobban, más esetekben viszont a másikukat. Egyébként is, ők ketten együtt működnek tökéletesen.

Jegyzet
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Roman Kraft)
  • A bejegyzésben használt képek forrása: Pinterest

4 hozzászólás Új írása

  1. Nagyon tetszenek a képek, és az is, hogy picit többet megtudhattam a két főszereplőről. Már nagyon várom a könyvet!

    Kedvelik 1 személy

    1. salocryn szerint:

      Nagyon köszönöm. 💖 Remélem, hogy majd a könyv is tetszeni fog. 💖

      Kedvelés

Hozzászólás