Néhány gondolat az illegális könyvletöltésről

Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz tőlem, nem olyan, amit eddig megszokhattatok. Nem, gondolom, hogy most megváltom a meglátásaimmal a világot, mégis úgy érzem, hogy össze kell foglalnom pár mondatban, hogy mit gondolok egy elég komoly témáról, ami egy ideje már foglalkoztat.

Ahogy a címből is kiderül, az illegális könyvletöltésekről van szó. Eddig nem fogalmaztam meg ezzel kapcsolatban véleményt, személyes érintettségem ellenére sem, hiszen minden megjelent regényem elérhető különböző letöltő oldalakon. Sőt van olyan, amit többször töltöttek le, mint ahány példány fogyott belőle.

Először is vizsgáljuk meg azt az állítást, hogy az olvasás mindenkit megillet, ezért letöltik azokat a könyveket, amik megragadják a figyelmüket. Úgy vettem észre, sokan nem értik/nem akarják érteni, mi a probléma ezzel a hozzáállással. A véleményem nekem is az, hogy az olvasás mindenkit megillet, viszont szerintem azt tévesztik szem elől, hogy mik azok a keretek, amik közt biztosított ez a jog. Például, ha egy könyvhöz semmilyen más módon nem lehet hozzájutni, csak a szomszéd gyerektől, akkor nem veszem el tőle erővel, csak azért, mert nekem is jogom van olvasni. Kicsit hasonlóan érzek az illegálisan letöltött könyvekkel kapcsolatban is.

Annál is inkább zavar ez a dolog, hogy az írók közül sokan, ahogy én is rengeteg ingyenesen elérhető tartalmat gyártunk (kicsit lentebb lesz a sajátjaimról egy lista). Éppen erre a célra tartjuk a blogunkat vagy a Wattpad fiókunkat, hogy az olvasók megismerhessenek minket, megtapasztalhassák a stílusunkat, elmerülhessenek a történeteinkben. És mindezek után eldönthessék, hogy szeretnék-e olvasni a hagyományos/szerzői/magán kiadásban megjelent könyveinket is.

Ha csak a saját példámból indulok ki, nekem több történetem olvasható különböző platformokon, mint amennyi megjelent. Mondhatni sokszoros az ingyenesen elérhető tartalmaim mennyisége a nem ingyenesekhez képest. És igen, ezek a regények, novellák kifejezetten egy-egy adott platformra készültek, sok esetben heti rendszerességgel kerülnek publikálásra, éppen ezért nem dolgozott/dolgozik rajtuk egy olyan gárda, mint a kiadónál megjelent történeteken. Ezeket a bétámmal ketten ellenőrizzük, csinosítjuk a legjobb képességeink szerint. És higgyétek el, hogy ezekben is rengeteg munka, odaadás és szeretet van. A ráfordított időről nem is beszélve. Hát még akkor azokban, amik meg is jelennek!

Mert miből is áll a folyamat?
1. Meg kell írni a regényt, ami minimum több hónap, de telhet évekbe is.
2. Szöveggondozás (szerkesztés-korrektúra-tördelés), ami szintén hónapokat, általában legalább félévet vesz igénybe.
3. Borítótervezés, szintén időigényes, amíg elkészül a szerző által megálmodott verzió, éppen ezért rengeteg egyeztetéssel és finomhangolással jár.
4. Marketing
5. Nyomdai munkálatok, szintén hetek, ha gyorsak, akkor is egy-két hét.
6. Eljuttatni a terjesztőköz. Ez is heteket jelent, hiszen a különböző nagykereknek és boltoknak is fel kell venniük a saját rendszerükbe a könyveket.
(7. Szállítás, ezt azért tettem zárójelbe, mert e-könyv esetén nincs ilyen, viszont a nyomdából az elkészült regényeket el kell juttatni oda, ahol értékesíteni fogják őket.)

Nem szeretnék belemenni a konkrét költségekbe, de legyen elég annyi, hogy az összes lépés nem kevés kiadással jár, hiszen egyetlen szakember sem dolgozik ingyen. Ebből a szempontból pedig mindegy, hogy a szerző vagy a kiadó zsebét terheli-e. És félreértés ne essék, legtöbbünk nem a meggazdagodásra törekszik ezekből a könyvekből – főleg ezen a kicsi magyar piacon –, hanem arra, hogy valami maradandót adjunk az olvasóinknak. Viszont azt sem felejthetjük el, hogy nem szeretne teljes veszteséggel zárni sem a kiadó, sem az író. Tulajdonképpen a megvett könyv a támogatás egy formája, és ha ez kikerül a képletből, a kiadó és szerző is joggal gondolhatja azt, hogy a munkájukra nincs igény. Azt pedig könnyű kitalálni, ez mit jelent és mivel jár.

Amit szeretnék kihozni a fent foglaltakból, csupán annyi, hogy az írók többsége bőven biztosít lehetőséget történeteinek olvasására, akár ingyenes formában is. Én sem vagyok kivétel ez alól. Ha ingyen szeretnél olvasni tőlem, hogy megismerj, vagy mert elfogyott minden más, amit olvasnál, a lent felsorolt lehetőségek közül választhatsz.

Köszönöm, ha szántatok időt erre a pár sorra. És akkor következzen az a bizonyos lista.

Különböző platformokon elérhető történeteim

A teljesség igénye nélkül, csak a leghosszabb, illetve legnépszerűbb írásaimat linkelem be ide.


Novellák

Nagyon szeretem az ilyen rövidebb történeteket, ezeket általában kikapcsolódásként és sok esetben önterápiaként írom. Ezek közül a legtöbb a blogomon található, de ha valaki inkább Wattpadon olvasna, a Novellárium című gyűjteményben megtalálhatja egy részüket. Ennek az eltérésnek nemes egyszerűséggel az az oka, hogy az utóbbi platformra nemrég kezdtem csak feltenni ezeket a rövidebb irományokat.


Három lépés

Ez egy monumentális, több kötetes és legalább kétszáz fejezetből álló techno-fantasy történet. Éppen emiatt a romantika csak mellékszálat képez benne. Ez a történet jelenleg csak a blogomon érthető el ide kattintva, de a terveim közt szerepel feltenni Wattpadra is.


2021. Adventi naptár

Ez is egy regény hosszú történet, amely négy meleg pár mindennapjait és életét mutatja be. Fejezetei tavaly decemberben naponta kerültek fel mind a blogomra, mind a Wattpadra.


Lázár Péter

Ez a valaha elkészült első regényem, éppen ezért nagyon különleges helyet foglal el a szívemben. Ez egy romantikus történet, amely egy második világháborúban elesett katonáról és egy hetven évvel később született lányról szól. Ez a regény csak a Wattpadon érhető el.


Szépek és szörnyek

Ez az LMBTQ+ sci-fi azért különleges számomra, mert hatalmas kilépést jelent a komfortzónámból. Nagyon ritkán írok sci-fit, inkább a történelmi, misztikus elemekkel átszőtt, esetleg fantasy történetek állnak közelebb hozzám, éppen ezért hatalmas kihívás hackerekről és androidokról írni. Ez a regény lassan elkészül, már csak pár fejezet van hátra belőle. Szintén a Wattpadon olvasható.


Ezeken kívül bőven találtok még olvasnivalókat bármelyik fenti opciókon kívül. Mind a blogomon, mind a Wattpadomon sorakoznak még történetek.

Jegyzet
  • Borítókép forrása: Smaragd kiadó
  • Könyvborítók: Saját történeteim borítói, saját készstásűek, vagy a csatolt linken jelölt alkotó által készített

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s