Random könyves kérdések booktag

A Hiddenspoilers blogon találtam ezt a booktaget, és mivel nagyon megtetszettek benne a kérdések, gondoltam, teszek vele egy próbát, és kitöltöm. Már csak azért is, mert mostanában kifejezetten gyötör (blog)írási blokk (is). Valószínűleg amiatt, mert a munkában rettenetesen túlhajszoltnak érzem magam. De most megpróbálok kitörni a blokkból azzal, hogy jól megválaszolom a lenti kérdéseket.

Egyébként nem ez az első booktag, amit kitöltök, korábban már megválaszoltam pár kemény kérdést is könyvekkel kapcsolatban, illetve az inside and out booktaget is.

Akkor kezdjük is el.

1. Dobtál el valaha könyvet?

Még nem, de a Hobbit Babó című verzióját majdnem sikerült. Már azon is kiakadtam, hogy elkövették azt a bűnt, hogy a hobbitot lefordították Babóra… de gondolom nem árulok el titkot, ha azt mondom, nem ez volt az egyetlen sokk a könyvben. Az is rettenetesen irritált, hogy random nevek le lettek fordítva, míg egy részük angolul maradt (pl. Baggings). De az, hogy a fordító lefordította Gollamot NYELEM-re (!) az minimum emberiség ellenes bűn.

De ahol majdnem elhajítottam a könyvet, az a pont volt, amikor Bilbo ellopja Gollam… akarom mondani Nyelem drágaságát… akarom mondani “szivények szottyát”. Igen. Ez így benne van a könyvben, és egy életre traumatizált ezt nyomtatva látni. Ez volt az a pont egyébként, ahol majdnem elhajítottam a könyvet. Az mentette csak meg, hogy könyvtári könvv volt.

2. A hosszabb vagy rövidebb könyveket szereted?

Változó. De azt hiszem hajlok arra, hogy a hosszabbakat. Ha szeretem a történetet és a szereplőket, akkor minél több időt szeretnék velük tölteni, és ilyenkor azt szeretem, ha a könyv is sok-sok száz oldal (vagy sorozat). De persze szeretem a novellákat is. Van, amikor nincs sok időm/erőm olvasni, és ilyenkor szeretek egy-egy teljes történetet “kivégezni” az alatt a kevés idő alatt.

3. Ha nem tetszik egy könyv, abbahagyod, vagy végigolvasod?

Nagyon ritkán hagyok csak abba könyvet. Ahhoz valami nagyon súlyos dolgot kell elkövetnie. Mint például a fentebb említett Babó. Mivel a Göncz Árpád féle Gyűrűk urát olvastam előbb, az olyan magasra tette a lécet, hogy amellett a Babó fordítása irritálóan butának tűnt. Képtelen voltam befejezni. Az egyik ismerősöm szokta idézni valakitől, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz könyvekre pazaroljuk, ezért ha őt nem fogja meg viszonylag gyorsan, akkor nem olvassa el. Van ebben valami, de én szeretem befejezni a könyveket, csak így mondhatok róluk őszintén véleményt.

4. Akkor hagyod abba az olvasást, amikor elfáradsz, vagy amikor egy fejezet végére érsz?

Amikor tudatosul bennem, hogy bakker hajnali kettő van, és hatkor kelek…

5. Hogyan rakod sorba a könyveidet?

Első sorban méret szerint. A legmagasabb könyveim vannak a könyvespolc bal oldalán, és jobb felé csökken a méretük. Ezenkívül van egy angol, japán és magyar nyelvű polcom. Illetve egy polc Szabó Magda és a francia nyelvű könyveimnek.

6. Puha vagy keménykötésű könyv?

Puha. Kényelmesebb fogni, könnyebb, ha táskában kell vinni, másrészt – tudom, hogy nem szép szokás –, de szeretem gyűrögetni a könyveket. De azért ezt úgy teszem, hogy vigyázok is rájuk, a szamárfülekre nagyon allergiás vagyok.

7. Melyik az a könyv, amit már alig várod, hogy elolvashasd?

Most épp a Grave between us Tal Bauertől (az igazság az, hogy ezt épp most olvasom) és utána a Ház az égszínkék tengernél T.J Klune-tól. Igen, tudom, témájukban abszolút nem hasonlító könyvek, de úgy érzem, hogy Tal Bauer pszicho-trillere után kelleni fog valami, ami segít meggyógyulni a lelkemnek… 😅

8. Melyik az a könyv, amiből szívesen vennél képregényváltozatot?

Nagyon sok ilyen van. De talán leginkább a Spectr sorozatot olvasnám el képregényként is. Nagyon szerettem azt az összes kötetét, itt írtam róla részletesebben. Emellett még az Android and the Thief-et, ennek a könyvnek nagyszerűen állna, ha lenne belőle képregény.

9. Melyik könyvben csalódtál?

Szántó Dániel: Egy pap vallomása. Nagyon ígéretesnek tűnt a fülszöveg alapján, sőt szinte minden ismerősöm, aki olvasta, ódákat zengett róla. De nekem ellenszenvesek voltak a szereplők, és a könyv vége egyáltalán nem tetszett, mondhatni agyoncsapta az élményt. És sajnos ezt az addig pörgő események sem tudták ellensúlyozni. Pedig nagyon rákészültem, vágytam egy magyar író tollából született krimire, amire azt mondhatom, ez igen! De sajnos ez az érzés elmaradt.

10. Melyik könyv ríkatott meg legutóbb?

Tal Bauer: Whisper. Mondjuk Bauer eleve nagyon érzelmesen és alaposan tud bemutatni iszonyatosan kemény témákat. A szereplői minden könyvében igazi, hús-vér, valódi érzelmekkel rendelkező emberek, éppen ezért annyira mélyen átélhető minden sors-tragédiájuk.

11. Online vagy könyvesboltban szeretsz jobban könyvet vásárolni?

Mivel a könyveim nagyon nagy része ebook – amiknek egy 60%-a impulzus vásárlás – ezért kézenfekvő lenne az a válasz, hogy online. Ezen nem segít az sem, hogy a helyhiány miatt nagyon meg kell gondolom, hogy milyen könyveket veszek nyomtatott formában is. Ennek ellenére szeretek könyvesboltokban nézelődni, és könyveket fogdosni, megszagolni.

12. Zenehallgatás közben vagy csöndben szeretsz jobban olvasni?

Abszolút változó. Van amikor igénylek valami háttérzajt, van amikor csendre vágyom. Ha viszont arról van szó, és annyira elmerülök valamiben, minden ingert ki tudok zárni.

13. Mi volt az eddigi legfurcsább dolog, amit olvasás közben tapasztaltál?

Amikor Agatha Chirstie-től a Tíz kicsi négert olvastam. Volt a könyv vége felé jelenet, ahol hínárok csüngenek alá a plafonról, és az egyik szereplő újra meg újra hozzájuk ér. Ezt a jelenetet az éjjeli lámpa fényénél olvastam, de fel kellett kapcsolnom a nagy lámpákat, mert én is éreztem a bőrömön a hínárokat.
Mondjuk mindig is nagyon bele tudtam magam élni olvasmányokba, de ez a könyv kifejezetten meglepett ebből a szempontból. Tényleg úgy éreztem magam, mintha ott lennék a szigeten…

14. Mi volt az első fandomod?/Melyik könyv váltott ki először belőled rajongást?

Olyat, ami után hetekig, hónapokig fanfiction-öket olvastam, egyértelműen a Harry Potter volt.

15. Melyik kitalált szereplőre hasonlítasz a legjobban?

Nem tudnék egy ilyet sem mondani hirtelen, de biztos van olyan, akire hasonlítok.

16. Melyik kitalált szereplőre szeretnél (jobban) hasonlítani?

Jonesra a Flowers of Time-ból.

17. Ha lehetőséged lenne eltölteni egy teljes napot öt karakterrel, kiket választanál?

Henry a Finding You, Finding Me-ből, Michel és Kristopher az Echoes Risingból és John, Caleb és Gray a Spectr sorozatból.

18. Melyik az a könyv, ami túlszárnyalta minden elvárásodat?

Azt hiszem most utoljára a Spectr. Annyira szerettem azt a sorozatot, hogy utána hetekig képtelen voltam bármi mást olvasni. Pedig eleinte tényleg egy buta urban fantasy-nak tartottam, és csak a könnyed kikapcsolódás miatt kezdtem el olvasni.

Ezek lennének a válaszaim erre a booktagra. Minden könyv linkjét megtalálhatjátok feljebb beszúrva a szövegbe, amikről készítettem bejegyzést. Ha gondoljátok nézzétek meg ezeket is.

Jegyzet
  • Borítókép forrása: saját fotó
  • Egyéb könyves képek: Goodreads (angol nyelvű könyvek) vagy Moly (magyar nyelvű könyvek)

Hozzászólás