Olvasói szokások

Nyomtatott könyv vagy e-könyv?

Facebookon, illetve sok közösségi oldalon láttam már rengetegszer parázs vitát kialakulni akörül, hogy a nyomtatott könyv vagy az e-book olvasása-e a jobb. Ezer féle vélemény szokott ilyenkor egymásnak feszülni, és eddig még soha egyetlen vitában sem sikerült senkinek igazságot tennie. Ezzel a mostani bejegyzéssel én sem erre törekszem, csak szeretném összeszedni a gondolataimat ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Rögtön azzal kezdeném, hogy bár íróként rengeteget olvasok – akárki akármit is állít, más írók könyveiből rengeteget lehet tanulni –, nem tudok egyértelműen állást foglalni sem az egyik, sem a másik könyvtípus mellett. Nem szeretnék belemenni környezetvédelmi/előállítási szempontokba erről, csak az abszolút szubjektív véleményemet szeretném megosztani.

Úgy érzem, mindkét könyvtípusnak látom az előnyeit és hátrányait, és azt is értem, miért ragaszkodnak a két csoport tagjai a választásukhoz és véleményükhöz, én mégsem tartozom egyikhez sem. Egy harmadikhoz sorolom magam, azokhoz, akik a helyzetnek megfelelően választják a nyomtatott könyvet vagy az e-bookot.

Rengeteg könyvem van, és most az összeset beleszámoltam. A lakásomban már nem tudom hova tenni a nyomtatott köteteket, éppen ezért nagyon megválogatom, hogy miből veszek fizikai példányt. Az e-könyveim száma ebből kifolyólag többszörösen meghaladja a nyomtatott köteteim számát.

Mikor melyiket választom olvasóként?

Magyar írók könyveit szinte kizárólag csak nyomtatásban veszem meg – kivételt azok az esetek képeznek, amikor csak e-bookban elérhető az adott könyv. Amiatt is nyomtatott könyvet veszek, mert ez a verzió drágább, így ezzel jobban tudom támogatni az írót (nézzük nagyon nagyon egyszerűen a dolgokat, amiért a papír könyv előállítása drágább, drágábban is értékesítik, így arányosan több jön vissza a költségekből, azt, hogy ki milyen indokokkal mennyit von le belőle, most hagyjuk figyelmen kívül). Lehet, hogy ez naív hozzáállás, de így én is nyerek azzal, hogy egy újabb mutatós könyv kerül a polcomra, és bízom benne, hogy az író is jobban jár, mintha csak e-bookot vennék.

A fent említett helyhiányból kifolyólag viszont külföldi íróktól csak az abszolút kedvenceimet szerzem be nyomtatott könyv formájában. A többinek be kell érnie azzal, hogy a Kindle-emen kiemelt helyet kapnak, és esetleg újraolvasom őket valamikor. Persze szeretnék minden könyvet, ami kicsit is jobban tetszett, beszerezni fizikai példányban is, de akkor viszont a világ minden helye sem lenne elég nekik…

Nyomtatott könyvet kizárólag otthon, kényelmesen elvackolva magam szeretek olvasni. A munkám miatt sokat utazok, mégsem jut eszembe soha könyveket magammal cipelni. Egyrészt azért, mert kényelmetlen egy vastagabb és esetleg kemény táblás kötetet egész nap hurcibálni, másrészt, azt sem szeretném, ha a tömegközlekedésen valami bajuk esne. Persze valamennyire meg lehet védeni őket, de azért a balesetek és váratlan helyzetek nem lehet mindig elkerülni.

Az utazáshoz egyértelműen jobb választás egy e-book olvasó a millió kötettel, ami elfér rajta. Így bárhova magammal vihetek egy egész könyvtárat, és nem kell amiatt aggódnom, hogy mi van akkor, ha egy hosszabb úton véletlenül kiolvasok egy vagy két könyvet. A kindle-nek szinte semennyi súlya sincs a hátizsákban, és sosem kell figyelmeztetnem magam, hogy olvassak lassabban, mert nemsokára kifogyok a betűkből…

Arról mondjuk lehet vitatkozni, hogy strandra például e-book olvasót vagy nyomtatott könyvet érdemes-e vinni. Azt hiszem, az utóbbira hajlok, mert jóval kisebb az esélye, hogy ellopják a törölközőnkről, amikor nem vagyunk ott – különösen, ha esetleg egy külföldi szerző könyvéről van szó, az eléggé taszítani szokta a lopni vágyókat…

Konklúzióként azt mondhatom, hogy arányaiban jóval nagyobb arányban olvasok e-bookokat, de a nyomtatott könyveket jobban szeretem.

Előnyök és hátrányok íróként?

Íróként abszolút elfogult vagyok a nyomtatott könyvek irányába. Persze szeretném, ha e-bookban is elérhetőek lennének majd a regényeim, de előbb jelenjenek meg papírformában. Ennek persze megvannak a maga hátrányai, hiszen ha az ember kénytelen önmagának finanszírozni a könyveket, mint ahogy nagyon sok író teszi jelenleg, akkor gyorsan szembesülünk azzal, hogy mennyivel nagyobb költséget jelent egy papír könyv megjelentetése, mint egy e-könyvé. (Erre sem szeretnék most részletesen kitérni, mert rengeteg jó összefoglaló írás érhető el erről.)

Az e-book akkor jó választás, ha nem tudunk/nem akarunk akkora összeget a kiadásra fordítani, amit egy papír könyv megjelentetése megkövetel, mégis szeretnénk olvasókhoz eljuttatni a történetünket. És ez szerintem mindenképp egy kiváló lehetőség.

Persze ismerek olyanokat, akik ódzkodnak az e-book kiadástól, mert úgy látják, hogy sokkal könnyebb így ellopni a könyvüket, és sokkal könnyebben kerülnek fel mindenféle illegális letöltő oldalakra. És ebben egészen biztosan igazuk van, hiszen elég, ha csak egy ember megveszi és feltölti valahova, és máris rengeteg kárt okoztak az írónak. Ez a kérdés egyébként szintén megérne egy külön bejegyzést, hiszen eléggé megosztja az embereket. Vannak akik teljességgel elítélik – én is –, valakik szerint mégis egyenesen hálásnak kellene lennie az íróknak ezért, hogy legalább így olvassák a könyveiket.

Nekem még sincsenek azzal kapcsolatban kétségeim, hogy egy papír könyvet sem lehetetlen megosztó oldalakra feltenni, hogy a nyomtatás megoldás ez ellen a probléma ellen. Mert nem az, inkább csak macerásabbá teszi a feltöltést. Mivel rengeteg olyan könyvet lehet letölteni, amikből sosem készült e-book, látszik, hogy vannak olyanok, akiket nem rettent el, hogy könyveket kell bescannelniük…

Szóval ebből a szempontból nincs jó megoldás, és a papír formátum sem garancia arra, hogy a könyv sosem kerül majd fel letöltő oldalakra.

Röviden ennyi lenne a véleményem a nyomtatott könyvekről és e-bookokról. Nagyon köszönöm, ha elolvastad. Ha észrevételed, véleményed a kérdésről, ha elmondod kommentben.

Jegyzet
  • Borítókép forrása: Pexels
  • Egyéb képek forrása: saját fotók

Hozzászólás